Lososový tatarák – svěží a luxusní předkrm jako z restaurace

Tento lososový  tatarák je ideální volbou, pokud chcete zaujmout hosty nebo si dopřát lehký, ale luxusní pokrm. Díky čerstvému lososu, limetkové šťávě a kapce sezamového oleje vzniká chuťová kombinace, která osvěží a nadchne každého milovníka ryb.
Je to zdravá alternativa ke klasickému hovězímu tataráku – s vyšším obsahem bílkovin a minimem tuku.

00CF2FF4-2146-441C-9BF4-4473249EB910

Ingredience (na 2 porce)

  • 200 g čerstvého lososa (sushi kvalita)

  • 1 lžička sojové omáčky

  • 1 lžička sezamového oleje

  • šťáva z ½ limetky

  • 1 lžička jemně nasekané šalotky

  • ½ lžičky nasekaného čerstvého zázvoru

  • ½ avokáda (volitelné, pro krémovost)

  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

  • sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu


Postup krok za krokem

Příprava lososa

Lososa nakrájejte na malé, rovnoměrné kostičky (cca 0,5 cm). Důležité je použít opravdu čerstvou rybu – ideálně sushi kvality. Dejte do misky a lehce osolte.

Dochucení

Přidejte sojovou omáčku, sezamový olej, limetkovou šťávu, šalotku a zázvor. Vše jemně promíchejte, aby se suroviny spojily, ale losos zůstal pevný.

Servírování

Tatarák můžete servírovat:

  • ve formičce do elegantního tvaru,

  • nebo volně na talíři s plátky avokáda.

Ozdobte sezamovými semínky, nasekanou jarní cibulkou a případně pár kapkami limetkové šťávy.

Podávejte s křupavými toasty, rýžovými chipsy nebo okurkovými plátky.

Tipy na obměnu

  • Přidejte kapku chilli oleje nebo pár kuliček kaviáru pro luxusní vzhled.

  • Můžete vmíchat i nakrájené mango nebo avokádo, čímž získáte tropický nádech.

  • Pokud nechcete používat syrovou rybu, lze použít lehce zauzeného lososa nebo dokonce lososa.


Jak poznat kvalitního lososa pro tatarák

  • Maso by mělo být pevné, lesklé a bez zápachu.

  • Kupujte jen u ověřených dodavatelů nebo rybářů s označením sushi grade.

  • Tuňáka uchovávejte v chladu a spotřebujte do 24 hodin od nákupu.

 

Tento recept na lososový tatarák je skvělou volbou pro všechny, kteří milují čerstvé, zdravé a rychlé pokrmy. Hotový za 10 minut, bez vaření a s luxusním vzhledem, který ohromí i náročné hosty.

 

Losos filet sushi E trim DSK bez kůže a kostí, s odstraněnou tmavou svalovinou 1,8-2,4 na ledu

Losos filet sushi E trim DSK bez kůže a kostí, s odstraněnou tmavou svalovinou 1,8-2,4 na ledu

Cena: 884,40 Kč

Koupit